Glasvezel kabels

Een glasvezelkabel is een netwerkkabel die strengen glasvezels bevat in een geïsoleerde behuizing. Ze zijn ontworpen voor lange afstand data netwerken met hoge prestaties en telecommunicatie. Vergeleken met bekabelde kabels bieden glasvezelkabels een hogere bandbreedte en verzenden zij gegevens over langere afstanden. Glasvezelkabels ondersteunen een groot deel van het internet, kabeltelevisie en telefoonsystemen in de wereld.

 

 

Hoe werken glasvezelkabels?

Een glasvezelkabel bestaat uit een of meer strengen glas, elk slechts iets dikker dan een menselijke haar. Het midden van elke streng wordt de kern genoemd, die het pad vormt waarlangs het licht kan reizen. De kern is omgeven door een laag glas, de zogenaamde bekleding, die het licht naar binnen weerkaatst om signaalverlies te voorkomen en het licht door bochten in de kabel te laten gaan.

De twee hoofdtypen optische vezelkabels zijn single-mode en multi-mode. Bij single-mode glasvezel worden uiterst dunne glasstrengen en een laser gebruikt om licht te genereren, terwijl bij multi-mode optische vezelkabels leds worden gebruikt.

Single-mode optische vezelnetwerken maken vaak gebruik van Wave Division Multiplexing-technieken om de hoeveelheid dataverkeer te vergroten die de streng kan dragen. Met WDM kan licht met verschillende golflengten worden gecombineerd (gemultiplexed) en later weer gescheiden (gedemultiplexed), waardoor in feite meerdere communicatiestromen door één enkele lichtpuls worden overgebracht.

Voordelen van glasvezel kabels

Glasvezel kabels bieden verschillende voordelen ten opzichte van koperbekabeling over lange afstanden. Glasvezel ondersteunt een hogere capaciteit. De hoeveelheid netwerkbandbreedte die een glasvezelkabel kan dragen, overtreft gemakkelijk die van een koperkabel van vergelijkbare dikte. Vezelkabels met een capaciteit van 10 Gbps, 40 Gbps en 100 Gbps zijn standaard.
Omdat licht veel langere afstanden kan afleggen over een glasvezelkabel zonder aan sterkte in te boeten, is er minder behoefte aan signaalversterkers.
Een glasvezelkabel is minder gevoelig voor storingen. Een koperen netwerkkabel heeft een afscherming nodig om hem te beschermen tegen elektromagnetische interferentie. Hoewel deze afscherming helpt, is het niet voldoende om interferentie te voorkomen wanneer veel kabels dicht bij elkaar worden geregen. De fysische eigenschappen van glasvezelkabels voorkomen de meeste van deze problemen.

Is glasvezel beter dan een gewone internetkabel?

Is glasvezel beter dan kabel? Beter hangt af van jouw eigen perspectief. Omdat er geen elektriciteit aan te pas komt, zal glasvezelinternet minder snel uitvallen tijdens een stroomstoring dan andere vormen van snel internet. Glasvezelinternet is niet alleen betrouwbaarder, het is ook sneller - en duurder - dan traditionele internetkabels.

Hoe snel is glasvezel internet in vergelijking met kabel internet?

Kabeltechnologie ondersteunt momenteel ongeveer 1.000 Mbps aan bandbreedte, terwijl glasvezelinternet snelheden tot 2.000 Mbps ondersteunt. Met 1.000 Mbps kun je een HD-film van 2 uur downloaden in ongeveer 32 seconden. Bij 2.000 Mbps duurt het ongeveer 17 seconden om een HD-film van 2 uur te downloaden.

Wat is het verschil tussen multimode en single mode glasvezel?

Multimode vezel heeft een relatief grote lichtdragende kern, gewoonlijk 62,5 micron of groter in diameter. Het wordt gewoonlijk gebruikt voor korte afstandstransmissies met op LED's gebaseerde optische vezels. Single-mode vezel heeft een kleine lichtdragende kern van 8 tot 10 micron in diameter. Het wordt gewoonlijk gebruikt voor lange afstandstransmissies met optische vezeltransmissieapparatuur op basis van laserdioden.

© 2023 - Kabels.nl