Netwerkkabels

Netwerkkabels worden gebruikt voor de verbinding en overdracht van gegevens en informatie tussen computers, routers, switches en opslagnetwerken. Deze kabels zijn in wezen de drager of het medium waar de gegevens doorheen stromen.

UTP Netwerkkabels

FTP Netwerkkabels

Netwerk kabels op rol

Glasvezel Netwerk kabels

 

SFP Glasvezel Modules Netwerk kasten
Netwerk Switches & Adapters   Patchpanelen
Draadloos Netwerk  
   
   

 

Welke Netwerkkabel heb je nodig?

Het is lastig om uit te zoeken welke netwerkkabels het beste voor jou zullen werken, maar wij zijn er om je te helpen. Onze uitleg hieronder is een goede manier om uit te zoeken hoe je de beste netwerkkabel voor jouw thuis- of werkomgeving kunt kiezen.

Begin met de snelheid van je internetverbinding thuis of op het werk. Als je gigabit internet (1Gbps) hebt, zal een oude netwerkkabel je tegenhouden. Als je een langzamere verbinding hebt - misschien 10 of 20 megabits per seconde - zit je goed met een CAT5 of nieuwer.

Als je de werkelijke snelheid van jouw internetabonnement niet kent, sluit dan jouw PC rechtstreeks aan op de modem en laad deze snelheidstest. Dit zal je een idee geven van wat je nodig hebt aan bekabelde connectiviteit. Als jouw abonnement slechts 50Mbps downloads ondersteunt, is de aanschaf van een 1Gbps Ethernet kabel gewoon overkill - althans voor nu.

Denk vervolgens aan de snelheid die nodig is voor jouw netwerk. Deze kennis is voor de meeste thuisgebruikers niet relevant. Maar als je vaak grote bestanden verplaatst tussen computers of video streamt met extreem hoge bandbreedte, kan een betere Ethernet kabel een enorm verschil maken. Als dat niet het geval is en je alleen op de ondiepe wateren van het internet surft, hebt je geen snel thuisnetwerk nodig.

Naarmate de routers van tegenwoordig sneller en krachtiger worden en hogere netwerksnelheden mogelijk maken, heb je krachtigere kabels nodig om optimaal te kunnen profiteren. Als je op zoek bent naar een vervangende kabel, is het een goed idee om een van de meer recente versies te kiezen om zowel te profiteren van de snelheden als jouw installatie voor de komende jaren veilig te stellen. Dat betekent meestal dat je een CAT6a of zelfs een CAT8 kabel moet kiezen. Op zichzelf zal een snelle Ethernet-kabel geen groot verschil maken, maar een goede kabel kan samenwerken met andere high-end netwerkapparatuur om ervoor te zorgen dat jouw verbinding zo sterk mogelijk is.

Wanneer je kabels koopt, zul je merken dat ze bijna altijd worden geclassificeerd als "CAT-5," "CAT6e," of iets dergelijks. "CAT" staat gewoon voor "Categorie." Het nummer dat volgt geeft de specificatieversie aan die door de kabel wordt ondersteund. Een algemene vuistregel is dat hogere nummers staan voor hogere snelheden en hogere frequenties, gemeten in megahertz (MHz). Zoals het geval is met de meeste technologieën, ondersteunen nieuwere kabels doorgaans hogere bandbreedtes en dus hogere downloadsnelheden en snellere verbindingen.

Houd er echter rekening mee dat langere Ethernetkabels lagere transmissiesnelheden hebben. Dit is de reden waarom Ethernet-kabels meestal twee snelheidswaarden hebben, één voor 10 tot 30 meter en één voor 100 meter. Aangezien de 100-meter classificatie niet van belang is buiten zeer grote professionele projecten, raden wij aan om je te concentreren op de 10-30-meter varianten.

Hieronder zie je de mogelijkheden van elk kabeltype.

(We slaan de categorieën 1, 2, en 4 over, omdat ze technisch niet erkend zijn als Ethernet-standaard en vandaag geen toepassing hebben. We slaan ook 3 en 5 over, omdat ze verouderd, traag en niet meer in gebruik zijn).

CAT5E Netwerkkabel

De "e" in CAT 5e staat voor "enhanced". Er zijn geen fysieke verschillen tussen CAT5 en CAT5e kabels. Fabrikanten bouwen CAT5e kabels echter onder strengere testnormen om ongewenste signaaloverdracht tussen communicatiekanalen (overspraak) te elimineren. CAT5e is momenteel de meest gebruikte kabel, vooral vanwege de lage productiekosten en de ondersteuning voor hogere snelheden dan Cat 5-kabels.

CAT6 Netwerkkabel

De CAT6 Ethernetkabel ondersteunt hogere bandbreedtes dan CAT5 en CAT5e kabels. Ze zijn strak gewikkeld en meestal voorzien van folie of gevlochten afscherming. Deze afscherming beschermt de getwiste aderparen in de Ethernetkabel, waardoor overspraak en interferentie door ruis worden voorkomen. CAT6-kabels ondersteunen technisch gezien snelheden tot 10 Gbps over een afstand van maximaal 55 meter. Aan die snelheid hangt echter een prijskaartje, want een CAT6-kabel is duurder dan CAT5- en CAT5e-varianten.

CAT6A Netwerkkabel

De "a" in CAT6a staat voor "augmented". Kabels op basis van deze standaard zijn een stapje hoger dan CAT6-versies doordat ze tweemaal de maximale bandbreedte ondersteunen. Ze zijn ook in staat hogere transmissiesnelheden te handhaven over langere kabellengtes. Cat 6a-kabels worden afgeschermd geleverd, en de mantel - die dik genoeg is om overspraak te voorkomen - zorgt voor een veel dichtere, minder flexibele kabel dan Cat 6.

CAT8 Netwerkkabel

Hoewel deze kabels momenteel te koop zijn, kan het zijn dat je ze overdreven vindt en overkill voor gewoon thuisgebruik. Deze standaard belooft een maximale frequentie van 2.000MHz en snelheden tot 40Gbps op 30 meter. Die hoge frequentie vereist ook afscherming, wat betekent dat je nooit niet-afgeschermde CAT8-kabels zult vinden. Meer nog, CAT8 ondersteunt twee connectoren. Er kunnen dus maar drie kabels op worden aangesloten met een gezamenlijke lengte van 30 meter. CAT8 kabels kosten meer dan andere opties, maar ze zijn tegenwoordig betaalbaarder geworden. 

CAT8 is ook de enige kabel die voldoet aan de nieuwste IEEE-standaarden (de eerder genoemde 40 Gbps en 2.000 MHz frequentie), wat een van de redenen is dat het een geweldige keuze is voor toekomstbestendigheid, ondanks de aanzienlijk hogere kosten. Een bijkomend voordeel is dat CAT8 geen rommelige connector heeft.

© 2023 - Kabels.nl